Κέντρο Μελέτης | Λογοθεραπεία | Εργοθεραπεία Παλαιό Φάληρο
 1. Ημερομηνία Προσθήκης: Πέμπτη 23 Αύγουστος, 2012

  ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια και αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρηκόων.

  Μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι περισσότερες διαταραχές στην ομιλία θεραπεύονται εξʼολοκλήρου, άλλες θεραπεύονται κατά ένα ποσοστό και ορισμένες δε θεραπεύονται καθόλου.

  Τα αποτελέσματα της λογοθεραπεια παλαιο φαληρο εξαρτώνται από το είδος της διαταραχής, από τα αίτια που την προκάλεσαν, από τη χρονική διάρκεια που την έχει το άτομο, από την ηλικία και τη νοημοσύνη του, από την ικανότητα του λογοθεραπευτή, καθώς και από τα όργανα λογοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των διαταραχών της ομιλίας.

  Τα στάδια φυσιολογικής εξέλιξης του λόγου και της επικοινωνίας:

  Aπό 0-12 μηνών

  Το παιδί πρέπει να αντιδρά στους ήχους, να κοιτάει ή να στρέφει το κεφάλι του προς την πηγή τους, να παράγει ήχους, να κάνει βλεμματική επαφή, να αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του, να αλληλεπιδρά, όπως για παράδειγμα να χαμογελά όταν του μιλάτε, να ανταποκρίνεται όταν ακούει το όνομά του, να καταλαβαίνει απλές οδηγίες και να λέει λίγες απλές λεξούλες (π.χ. μαμά, μπαμπά, μπάλα), να διαθέτει δηλαδή βασικό λεξιλόγιο.

  Έως 2 ετών

  Το παιδί πρέπει να καταλαβαίνει απλές οδηγίες (π.χ. όχι, έλα, φέρε) και προτάσεις, να ονομάζει οικεία αντικείμενα (το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται έως 20-50 λέξεις), να καταλαβαίνει σύνθετες οδηγίες, να λέει το όνομά του, να χρησιμοποιεί προτάσεις με 2-3 λέξεις και να χρησιμοποιεί συμβολικά παιχνίδια (π.χ. τάισμα κούκλας). Ακόμη πρέπει να κάνει ερωτήσεις με δύο λέξεις και να κατανοεί σύνθετες εντολές (π.χ. βάλε το ποτήρι στο τραπέζι).

  Έως 3 ετών

  Το παιδί πρέπει να κάνει ερωτήσεις (Τι; Πού; Γιατί;), να απαντάει σε ερωτήσεις, να χρησιμοποιεί προτάσεις με 3 λέξεις, να χρησιμοποιεί πληθυντικό και προθέσεις, να μπορεί να παρακολουθήσει ένα διάλογο και να καταλαβαίνει απλές ιστορίες (π.χ. να δείχνει ενδιαφέρον για ένα παραμύθι και να μπορεί να το παρακολουθήσει με ευκολία). Το παιδί αρθρώνει μέχρι και 300 λέξεις.

  Έως 4 ετών

  Το παιδί πρέπει να απαντάει σε πολλά είδη ερωτήσεων, να γίνεται κατανοητό και από ανθρώπους που δε γνωρίζει και να διηγείται εμπειρίες του. Η ομιλία του πρέπει πλέον να πλησιάζει περισσότερο αυτή των ενηλίκων όσον αφορά στη γραμματική και στο συντακτικό. Πρέπει να αρθρώνει μέχρι και 500 λέξεις, να αρθρώνει σχεδόν όλα τα φωνήματα, ίσως εκτός από τα ρ, σ, λ, ξ, ψ και φωνητικά συμπλέγματα.

  Έως 5 ετών

  Το παιδί πρέπει να αρθρώνει σχεδόν όλα τα φωνήματα, ίσως εκτός από το ρ και ορισμένα φωνητικά συμπλέγματα. Πρέπει να σχηματίζει μεγαλύτερες και πιο σύνθετες προτάσεις. Το λεξιλόγιο του να φτάνει τις 1000 λέξεις. Να επικοινωνεί πλέον εύκολα με άλλα παιδιά και ενήλικες. Να ξεκινά να μετρά, να αναγνωρίζει τα γράμματα και τους ήχους στους οποίους αντιστοιχούν και να χωρίζει τις λέξεις σε συλλαβές.

  Έως 6 ετών

  Το παιδί πρέπει να αρθρώνει σχεδόν όλα τα φωνητικά συμπλέγματα και πολυσύλλαβες λέξεις. Να χρησιμοποιεί σωστά τους γραμματικούς – συντακτικούς κανόνες και να αφηγείται με άνεση μια ιστορία. Πρέπει να είναι έτοιμο όχι μόνο για προφορική επικοινωνία, αλλά και γραπτή.
Υπηρεσίες

Μελέτη Δημοτικού

        
Μελέτη Γυμνασίου

        
Μελέτη Α' Λυκείου

        
Λογοθεραπεία

        
Εργοθεραπεία